260.000 tons mad ender i skraldespanden

12.04.2018
  • Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen og H.K.H Prinsesse Marie lyttede, da elever fra Amager Fælled Skole fortalte om, hvordan man mindsker madspild.
    Kasper Wejse
Elever fra Amager Fælled Skole stod klar til at vise Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, hvordan man undgår at smide for meget mad ud.

Du kender det måske godt. Køleskabet bugner med lækre grøntsager og råvarer, men efter nogle dage, ligger der kun et par gulerødder, en kvart agurk og en slatten selleristang tilbage. Det passer ikke lige til aftenens menu, så det får lov til at blive liggende til i morgen. Og i overmorgen. Efter nogle flere dage ender det i biospanden. 

Det virker ikke af så meget, når det kun er en enkelt gulerod eller en halv peberfrugt, der ryger ud ad gangen, men hvert år smider danske familier 260.000 tons mad ud. Det svarer til, at 20 procent af al den mad, der bliver købt i butikkerne ender i skraldespanden i stedet for på tallerknen.

Derfor skal madspild på skoleskemaet i de københavnske folkeskoler, og eleverne på Amager Fælled Skole var blandt de heldige, der fik lov til at prøve øvelserne først, da undervisningsmaterialet blev præsenteret den 9. april.

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie blev budt velkommen af skoleleder Torben Jensen, stifter af Stop Spild Af Mad Selina Juul, børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen og masse elever, der nød frikvarteret i det gode vejr. Prinsessen deltog i kraft af sin rolle som protektor for Copenhagen Cooking & Food Festival, der i år netop har fokus på madspild. 
Prinsesse Marie holdt en kort tale for eleverne, inden de gennemgik nogle af øvelserne fra undervisningsmaterialet:

”Det er spild af vigtige ressourcer i en verden hvor over 800 millioner mennesker sulter. Og det er unødvendigt. For ved at lære om madspild, kan vi alle sammen gøre en forskel. Da jeg voksede op som barn i Frankrig, lærte jeg at lave mad af mine forældre. Selv simple råvarer kunne blive til festmåltider og rester fra dagen før blev tryllet om til nye lækre retter. Det er noget jeg har taget med mig igennem livet – også i opdragelsen af mine børn,” sagde Prinsesse Marie.

Eleverne fra Amager Fælled Skole fortalte derefter Prinsessen om øvelserne i materialet, skal lære eleverne om datomærkning og kommer med tips til, hvordan man mindsker madspild derhjemme. Eleverne fortalte, at man blandt andet kunne mærke en hylde i køleskabet ”skal spises snart” for at forhindre, at den ensomme gulerod får lov til at putte sig bagerst i grøntsagsskuffen.

Prinsesse Marie har også tidligere arbejdet meget med madspild, og var derfor glad for at se, at folkeskolerne nu også sætter fokus på emnet i undervisningen.

”Det er noget, jeg tager meget alvorligt, og derfor er jeg rigtigt glad for mit besøg i dag,” sagde Prinsessen, inden hun forlod skolen igen.